Banaan hazelnoot cake
Mijn voorraad hazelnoten en zelfgemaakte hazelnootpasta kwam goed van pas voor deze (bijna vegan) banaan hazelnoot cake. Ik liet niks verloren gaan en maakte een cake met twee erg rijpe bananen, geroosterde hazelnoten, chocolade en een overschotje koffie.
Chocolade hazelnoot frosting
De afgekoelde cake kreeg een bovenlaagje vegan ‘frosting’ op basis van hazelnootpasta, aquafaba, poedersuiker en cacao. De frosting hoef je niet te maken. De cake alleen heeft al vrij veel smaak en is lekker smeuïg zonder zwaar te zijn. Maar als je een ‘chocolate-lover’ bent raad ik de frosting wel aan. En de hazelnootboter geeft net dat beetje extra.
In plaats van hazelnoot kan je ook altijd amandelen en amandelpasta gebruiken.
Vegan gebak
Ik experimenteer de laatste tijd wel vaker met vegan alternatieven. Om vegan te bakken moet je je zuivel vervangen door vegan alternatieven zoals:
- geweld lijnzaad of aquafaba i.p.v. eieren of eiwit
- amandel- of havermelk i.p.v. koemelk
- kokosolie, banaan of avocado i.p.v. boter
In dit recept voor banaan hazelnoot cake paste ik al die vervangen behalve de boter toe. Mijn kokosolie was op en ik ben daar niet altijd even fan van omdat het je gebak vaak zwaarder/vettiger maakt. De botervervanger moet ik nog wat testen, maar geweld lijnzaad i.p.v. eieren werkt echt prima!
(cake geïnspireerd op recept van oliveandmango.com)
Banaan hazelnoot cake
Ingrediënten
Voor de cake
- 113 gram boter
- 2 el lijnzaad
- 6 el water warm
- 100 gram suiker
- 50 gram rietsuiker
- 2 bana(a)n(en) geprakt
- 120 ml amandelmelk
- 1 el appel cider azijn
- 4 el koffie optioneel
- 1 tl vanille esscence
- 150 gram speltbloem
- 60 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 3/4 tl baksoda
- 1/2 tl zout
- 60 gram hazelnoten geroosterd en fijngehakt
- 3 el chocoladedruppels optioneel
Voor de frosting
- 3 el hazelnootpasta
- 3 el poedersuiker
- 3 el cacaopoeder
- 3 el aquafaba vocht van 1 bokaaal
Instructies
Voor de cake
- Overgiet het lijnzaad met het warme water en zet opzij. Laat wellen.
- Rooster de hazelnoten gedurende 15 min op 180° C en laat afkoelen tot kamertemperatuur vooraleer je ze fijnhakt.
- Klop de boter en suikers +/- 4 minuten luchtig met een mixer. Voeg geprakte banaan, amandelmelk, lijnzaad eieren, het restje koffie en vanille toe en mix tot alles mooi gemengd is.
- Meng de bloem, bakpoeder, baksoda en zout. Voeg het bloemmengsel geleidelijk aan toe aan het natte mengsel en meng met een houten lepel tot je een homogeen beslag bekomt. Schep op het laatst de fijngehakte hazelnoten en chocoladedruppels erdoor.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm.
- Bak de cake gedurende +/- 35 min tot een houten prikker er proper uitkomt. Laat de cake 15 Min afkoelen in de vorm vooraleer je hem op een grill verder laat afkoelen.
Voor de frosting
- Mix alle ingrediënten voor de frosting met een handmixer tot je een homogene frosting met een vrij vaste consistentie bekomt. Niet lopende choco is het resultaat waar je voor wil gaan. Voeg naar smaak extra cacaopoeder en poedersuiker toe en optioneel nog wat koffie.
- Bestrijk de afgekoelde cake met de frosting, snijd in stukken en serveer.
No Comments